Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 16:

De 100 dagen zijn voorbij
Weekopdracht 15:

Aan wie geef jij het stokje door?


De reacties van deze week laten zien dat deelnemers graag het stokje doorgeven. Niet alleen aan de eigen familie of vrienden, maar juist ook aan grotere spelers in de afvalbranche. Zo zijn er deelneme...


De reacties van deze week laten zien dat deelnemers graag het stokje doorgeven. Niet alleen aan de eigen familie of vrienden, maar juist ook aan grotere spelers in de afvalbranche. Zo zijn er deelnemers die hun stokje willen doorgeven aan de gemeente, opdat zij ook nog stappen kunnen zetten en burgers verder kunnen motiveren om naar minder restafval te gaan. Maar ook producenten en Circulus-Berkel zelf zijn aangewezen om het stokje over te nemen. Circulus-Berkel heeft met dit project al grote stappen gezet, maar zal zeker met de resultaten van dit project nieuwe ontwikkelingen inzetten.


Weekopdracht 14:

Van welke verpakking neem je in 2016 definitief afscheid?


De deelnemers zijn het er aardig over eens dat zij in dit nieuwe jaar toch echt geen plastic zakjes voor groente meer gaan gebruiken. Ze nemen veel liever (en net zo gemakkelijk!) een eigen tasje mee ...


De deelnemers zijn het er aardig over eens dat zij in dit nieuwe jaar toch echt geen plastic zakjes voor groente meer gaan gebruiken. Ze nemen veel liever (en net zo gemakkelijk!) een eigen tasje mee om het groente en fruit in mee naar huis te nemen. Nu is vanaf 1 januari ook een verbod ingevoerd op gratis plastic tasjes, dus wie weet volgen vele anderen het voorbeeld van onze deelnemers.


Weekopdracht 13:

Welke goede voornemens heb je om ook in 2016 afvalvrij te leven?


Het is duidelijk dat de deelnemers het huidig ingeslagen pad willen blijven volgen! In veel reacties is te lezen dat deelnemers het komend jaar doorgaan met het afval scheiden op het niveau dat ze zic...


Het is duidelijk dat de deelnemers het huidig ingeslagen pad willen blijven volgen! In veel reacties is te lezen dat deelnemers het komend jaar doorgaan met het afval scheiden op het niveau dat ze zichzelf nu hebben aangemeten. Er zijn ook deelnemers die aangeven nieuwe doelen te stellen voor het komend jaar. Denk dan aan het verminderen van de inhoud van de PMD-container of het restafval nog verder verminderen waar mogelijk. Als concreet doel zeggen meerdere deelnemers de containers minder vaak aan de weg te gaan zetten.


Weekopdracht 12:

Hoe houd jij geen restjes over met de Kerstdagen?


Er zijn deze week veel goede tips geplaatst/ De meeste deelnemers hebben van tevoren goed nagedacht over hoe ze de Kerstdagen in zouden gaan. De meest genoemde tip is zorgen dat je de dag erna lekker ...


Er zijn deze week veel goede tips geplaatst/ De meeste deelnemers hebben van tevoren goed nagedacht over hoe ze de Kerstdagen in zouden gaan. De meest genoemde tip is zorgen dat je de dag erna lekker van de restjes kan eten. Op deze manier hoef je dit eten niet weg te gooien. Een andere tip is om een maaltijd te serveren die uit kleine hapjes bestaat. Deze kan je vervolgens gemakkelijk meegeven aan je gasten of zelf als restje opeten te volgende dag.


Weekopdracht 11:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


Deze week wordt duidelijk waar de verpakkingenindustrie volgens onze deelnemers stappen kan zetten. Met name de dubbele verpakkingen vallen op als verpakking waar verbetering mogelijk is. Deelnemers g...


Deze week wordt duidelijk waar de verpakkingenindustrie volgens onze deelnemers stappen kan zetten. Met name de dubbele verpakkingen vallen op als verpakking waar verbetering mogelijk is. Deelnemers geven aan soms verrast te worden met nog een verpakking nadat de eerste verpakking is geopend.

Daarnaast valt het de deelnemers nu ook op hoeveel verpakkingen uit gelamineerde materialen bestaan en deze kunnen niet goed gerecycled worden. Denk aan de chipszak, kruidenmix pakjes en bepaalde soorten koffie.


Weekopdracht 10:

Hoeveel GF (groente, fruit en andere voedselresten) heb jij op één dag?


We zitten nu midden in het experiment met keukenafval. We zijn benieuwd wat deelnemers elke dag aan keukenafval (GF) hebben. De deelnemers hebben deze opdracht aangepakt en we hebben 100 reacties gekr...


We zitten nu midden in het experiment met keukenafval. We zijn benieuwd wat deelnemers elke dag aan keukenafval (GF) hebben. De deelnemers hebben deze opdracht aangepakt en we hebben 100 reacties gekregen. Het is duidelijk dat niet elke dag hetzelfde is, niet iedereen kookt elke dag. Maar deze deelnemers maken dat goed door hun GF afval te laten zien op dagen dat zij voor meerdere dagen koken. De verschillen in hoeveelheid GF is goed zichtbaar in de onderstaande afbeelding.


Weekopdracht 9:

Wat zou je weg willen geven aan een ander?


Iedereen heeft wel spullen in huis die eigenlijk niet gebruikt worden en misschien wel weg kunnen. Maar weggooien doen we natuurlijk liever niet, dus waarom niet weggeven aan een ander? Het blijkt dat...


Iedereen heeft wel spullen in huis die eigenlijk niet gebruikt worden en misschien wel weg kunnen. Maar weggooien doen we natuurlijk liever niet, dus waarom niet weggeven aan een ander? Het blijkt dat ook de deelnemers genoeg hebben om weg te geven, op het platform werden veel waren aangeboden. Een sapcentrifuge heeft via het platform zelfs een nieuwe eigenaar gevonden! Bij andere producten werd aangegeven dat ze naar een vriend of familielid gaan of naar de kringloop gebracht worden.
 
Wil jij ook wat wegbrengen naar de kringloop, maar weet je niet welke bij jou in de buurt zit of hoe laat deze open is? Er is nu een Kringloop App! In deze app staan in ieder geval alle kringloopbedrijven vermeld die lid zijn van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Als je de app toegang geeft tot jouw locatie gegevens van je smartphone, geeft de app de dichtstbijzijnde kringloopwinkel aan. Leuk als je eens ergens anders bent en naar een kringloopwinkel wil!


Weekopdracht 8:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten vind je in jouw huishouden?


Vorige week hebben we onze deelnemers gevraagd in huis rond te kijken of hier nog ongebruikte elektrische apparaten te vinden waren. Op het platform is een teller geplaatst om het aantal ongebruikte a...


Vorige week hebben we onze deelnemers gevraagd in huis rond te kijken of hier nog ongebruikte elektrische apparaten te vinden waren. Op het platform is een teller geplaatst om het aantal ongebruikte apparaten bij te houden en hierop zijn maar liefst 177 ongebruikte apparaten op ingevuld. Als we de aantallen meetellen die buiten de teller om zijn geplaatst, dan komen we op een totaal van 227 ongebruikte apparaten!

Het gemiddelde van de huishoudens die deze opdracht hebben gedaan, komt daarmee op 7 ongebruikte elektrische apparaten per huishouden. Dat is best veel! In de beschrijvingen van de apparaten was te zien dat hier veel mobiele telefoons tussen zitten. Volgens onderzoek van MilieuCentraal liggen er ongeveer 3 miljoen mobieltjes kapot en ongebruikt in de la. Uit het onderzoek bleek ook dat ongeveer 15% van de Nederlanders een kapotte mobiele telefoon bij het huisvuil gooit. Wij denken niet dat onze deelnemers dit doen, omdat zij inmiddels erg goed op de hoogte zijn van wat er wel en niet bij het restafval hoort. Hieronder plaatsen we een aantal opties wat je met kapotte kleine elektrische apparaten kan doen.

  • (Laten) repareren. Dit kan prijzig zijn, maar heb je al gekeken of er misschien een repaircafé bij jou in de buurt is?
  • Lever het in bij de leverancier; deze heeft een innameverplichting.
  • Breng het naar het recycleplein of naar de kringloopwinkel

Nieuw mobieltje aanschaffen? Denk eens aan FairPhone. Er zijn overigens steeds meer e-goed producten op de markt waarvan onderdelen vervangen kunnen worden.


Weekopdracht 7:

Welke maaltijdresten houd jij over na de maaltijd?


De afbeelding bij dit stukje zegt eigenlijk al genoeg, deze week kwamen er veel lege borden en pannen voorbij op het platform. Het maakt ons duidelijk dat de deelnemers aan dit project heel goed weten...


De afbeelding bij dit stukje zegt eigenlijk al genoeg, deze week kwamen er veel lege borden en pannen voorbij op het platform. Het maakt ons duidelijk dat de deelnemers aan dit project heel goed weten hoe ze voedselverspilling kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door slim inkopen en op maat koken. Soms zelfs zo op maat en goed gepland dat er precies nog een maaltijd in zit voor een andere dag.

Opvallend was ook dat als maaltijdresten overbleven, deze meestal niet zomaar werden weggegooid. Onze deelnemers lieten zien dat je deze restjes vaak nog prima de volgende dag als lunch kan eten of zelfs op een andere manier weer kan verwerken in een nieuwe maaltijd. Dit werkt erg inspirerend en motiverend!

Voor degenen die goede nieuwe ideeën voor restverwerking zoeken, is Kliekipedia een handige bron. En wil je anderen inspireren met een goed boek over restverwerking? Dan is het prijswinnende Nieuwe Kliekjesboek van culinair journalist Puck Kerkhoven een aanrader.


Weekopdracht 6:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


Deze week vroegen we deelnemers te controleren wat al lange tijd als ‘wat-moet-je-er-eigenlijk-mee-en-vergeten-producten’ in de voorraadkasten staat. De redactie heeft naar de lijst gekeken en een gev...


Deze week vroegen we deelnemers te controleren wat al lange tijd als ‘wat-moet-je-er-eigenlijk-mee-en-vergeten-producten’ in de voorraadkasten staat. De redactie heeft naar de lijst gekeken en een gevorderde hobbykok uit ons midden gevraagd om twee producten te kiezen en van een originele verwerkingstip te voorzien.

Wat opviel aan de ingeleverde lijstjes is dat er veel producten tussen zitten die gerust lange tijd bewaard kunnen worden, mits koel en droog bewaard. Denk aan gedroogde bonen, blikken groenten en vis, specerijen, en vruchten op sap. Op sommige van die producten staat weliswaar een houdbaarheidsdatum, maar een product kan ook daarna nog lange tijd goed blijven. Zien, ruiken en proeven luidt het advies!

Een aantal producten gaat in kwaliteit wel achteruit na de houdbaarheidsdatum. Dat geldt bijvoorbeeld voor meel, iets dat meermalen in de lijstjes terugkwam. Dat rijst dan niet meer goed. Maar voor het binden van sauzen of het maken van pannenkoeken kan het dan vaak nog goed gebruikt worden. Dat geldt ook voor het genoemde teffmeel en roggemeel.

De kok pikte er twee  interessante producten uit om te verwerken: ongemalen boekweit en kweeperen op sap.

Ongemalen boekweit
Boekweit  is heel geschikt voor verwerking tot risotto. Met bijvoorbeeld een paddenstoelenrisotto maak je er een gerecht van dat goed past in het herfstseizoen! Op internet zijn intussen veel recepten van boekweitrisotto te vinden, maar je kunt ook risottorecepten met rijst aanhouden. Houd er rekening mee dat boekweit een kortere kooktijd heeft dan rijst. Kijk ook eens op de website van MergenMetz, een kei op het gebied van duurzaamheid&voedsel (en meer), waar een mooi recept te vinden is van boekweitrisotto met schorseneren.

Kweeperen op sap
Van kweeperen kun je tal van prachtige producten maken. Dit najaar zijn ze er volop, net als noten. Kweeperen op sap (en allerlei andere vruchten op sap, kerstpakketten zitten er doorgaans vol van) kun je goed verwerken tot een echt Hollands, zeer smakelijk en feestelijk toetje: hangop! Hangop is niets anders dan uitgelekte yoghurt of karnemelk. Wat overblijft is een romige massa, waar eventueel nog wat slagroom doorheen geklopt kan worden. Kook het fruitsap in, en geef dat met het  fruit erbij. Zie Hangopmaken.nl voor de nodige inspiratie.


Weekopdracht 5:

Welk afval maak je tijdens het bereiden van een warme maaltijd?


Bij deze opdracht hebben de deelnemers ook weer van zich laten horen en zien. Er zijn veel foto’s gemaakt van het afval dat met het bereiden van een maaltijd wordt geproduceerd. Hoewel het afval is, i...


Bij deze opdracht hebben de deelnemers ook weer van zich laten horen en zien. Er zijn veel foto’s gemaakt van het afval dat met het bereiden van een maaltijd wordt geproduceerd. Hoewel het afval is, is het ook een feest om naar te kijken. Voor ons springen met name de reacties eruit van deelnemers die laten zien zich meer bewust te zijn van hun afvalproductie dan voorheen. Zo schreef Annelies Baakman het volgende:

“Er gaat een hoop afval doorheen rond het avondeten heb ik gemerkt. Gelukkig is een groot gedeelte recyclebaar.”

Ook de familie De Wit wordt bewust van hun afval productie:

“Ik kwam er na de opdracht achter: een maaltijd zonder restafval! Leuke bewustwording!”


Weekopdracht 4:

Welke keuze maak jij in de winkel om minder afval in huis te halen?


De afgelopen week hebben we gevraagd om na te denken over keuzes die bij aankoop al gemaakt kunnen worden om minder afval in huis te krijgen. Het gaat dus over preventie en het is ons duidelijk dat di...


De afgelopen week hebben we gevraagd om na te denken over keuzes die bij aankoop al gemaakt kunnen worden om minder afval in huis te krijgen. Het gaat dus over preventie en het is ons duidelijk dat dit onderwerp veel deelnemers bezighoudt. In de reacties op het platform zien we bijvoorbeeld dat veel boodschappen niet meer in de supermarkt gedaan worden, maar op de markt of bij een boerderijwinkel.

We hebben de leukste ervaringen en tips op een rijtje gezet en deze deelnemers ontvangen een Circulus-Berkel Dopper als dank voor de inspiratie!
 

Ik let er op geen "piepschuim" verpakkingen aan te schaffen, alleen wat herbruikbaar is.
- J. Vos

 

Door zelf vloeibaar wasmiddel te maken van een stuk zeep besparen we geld en het scheelt veel grote verpakkingsmaterialen van wasmiddelen. Wil je weten hoe? Kijk bijvoorbeeld eens hier http://www.earth-matters.nl/7/5560/duurzaam-20/zelf-wasmiddel-maken.html

- Janneke Jolij


Ik denk dat we ook naar alle andere producten moeten kijken. Die schaf je weliswaar niet zo vaak aan als etenswaar, maar als je kleding of huisraad koopt krijg je soms wel ineens een heleboel verpakking erbij. Ik schaf daarom liefst spullen aan die niet erg 'modegevoelig' zijn maar wel degelijk (=?= mooi!) en doe er zo lang mogelijk mee. Repareer, als dat kan. Tweedehands kopen is vaak ook een heel goede optie; zo verleng ik de gebruiksduur van spullen.
- Jurjen Oosterhuis


Ik koop nooit speciale reiniger voor mijn afwasmachine of wasbak in de douche of de wasmachine. Gewoon heel ouderwets af en toe een flinke eetlepel ordinaire soda erin. Alles blinkend schoon, minder milieubelastend, minder verpakkingen en nooit meer een verstopte afvoer.
- Ellen de Bruin

De belangrijkste 'minder afval in huis halen'-overweging is voor ons: niet meer vers kopen dan we nodig hebben. Ik ga liever twee keer per week boodschappen doen dan teveel in huis hebben.
- Wilma van Rooij Visser


Weekopdracht 3:

Hoeveel PMD (plastic, metaal en drankenkartons) gaat bij jou op een dag in de afvalbak?


Ook aan deze weekopdracht is enthousiast meegedaan: ruim 200 reacties hebben we mogen ontvangen. We vroegen deelnemers hoeveel PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) op één...


Ook aan deze weekopdracht is enthousiast meegedaan: ruim 200 reacties hebben we mogen ontvangen. We vroegen deelnemers hoeveel PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) op één dag in de oranje container (of transparante zak) werd gedaan.

Het resultaat is erg verschillend: sommigen hadden veel PMD, anderen minder. De meeste deelnemers geven aan dat het van dag tot dag verschilt hoeveel PMD er weggegooid wordt. Op een verjaardag haal je nou eenmaal meer voedsel in huis, en dit kan meer verpakkingen opleveren.

We zijn blij te horen dat deelnemers zich gestimuleerd voelen om na te denken over het afval dat ze in huis halen. Saskia Juijn plaatste de volgende ervaring op de website:
 

“Ik had toch weer niet genoeg lege (plastic) tasjes bij me zodat de groenteboer me ook weer een plastic tasje mee moest geven. Daar baal ik dan van. Nog meer tasjes meenemen dus als ik boodschappen ga doen. Leerzaam, dit 100-100-100 project!”
 

Wat wordt weggegooid bij het PDM? Hiernaast een "sfeerimpressie"!


Weekopdracht 2:

Hoeveel verpakkingen maak jij open op een dag?


Deze week zijn alle deelnemers aan het tellen gegaan. Wij stelden de vraag hoeveel nieuwe verpakkingen in de huishoudens worden geopend op een dag. Om de resultaten hiervan zichtbaar te maken, staat e...


Deze week zijn alle deelnemers aan het tellen gegaan. Wij stelden de vraag hoeveel nieuwe verpakkingen in de huishoudens worden geopend op een dag. Om de resultaten hiervan zichtbaar te maken, staat er een teller bij deze weekopdracht die het totaal aantal geopende verpakkingen laat zien en ook het gemiddelde toont per huishouden. De teller is geëindigd met een totaal van 1126 geopende verpakkingen en een gemiddelde van 23 per huishouden. Het werkelijke totale aantal verpakkingen zal echter nog hoger liggen, omdat helaas niet iedereen de weekopdracht goed kon invullen. Als oplossing kon gelukkig ook in een gewoon bericht de aantallen doorgegeven worden.

Deze opdracht blijkt goed voor een stukje bewustwording. Soms is verbazing te lezen in de berichten over de hoeveelheid verpakkingen die ongemerkt geopend worden.

“Vandaag wel 10 verpakkingen variërend van een pak SAP, papiertje van de boter, plastic van de kip en een glazen pot saus, maar ook de verpakking van de antibiotica. Dat gaat snel. Wel goede opdracht, heel bewustmakend.”

– Ellen de Bruin

Anderen worden meteen aangespoord om actie te ondernemen.

“Hier begint men zo bewust te worden dat men geen zakjes thee meer willen uitkiezen. Dan wil men liever de losse thee want die telt niet mee aangezien die al open gemaakt is.”

– Hay Day


Weekopdracht 1:

Hoe heb jij jouw huishoudelijk afval in huis georganiseerd?


Om rustig te beginnen met dit project, hebben we gevraagd om te delen hoe het huishoudelijk afval georganiseerd is. Dit hebben jullie massaal gedaan! In 3 dagen tijd zijn er 86 berichten geplaatst met...


Om rustig te beginnen met dit project, hebben we gevraagd om te delen hoe het huishoudelijk afval georganiseerd is. Dit hebben jullie massaal gedaan! In 3 dagen tijd zijn er 86 berichten geplaatst met daarin uiteengezet hoe het afval gescheiden en bewaard wordt in huis. Het viel ons op dat veel deelnemers al heel goed bezig zijn. In huis zijn al de nodige maatregelen genomen om afvalscheiding effectief en gemakkelijk te maken. De één heeft wat meer ruimte dan de ander, maar iedereen heeft op zijn of haar manier wel iets bedacht om afval scheiden goed mogelijk te maken.

Sommige deelnemers (13!) hebben ook een foto gemaakt om te laten zien hoe het bij hun in huis eruit ziet. Dit vonden wij ontzettend leuk! Van deze foto’s hebben we een collage gemaakt, deze zie je hiernaast staan. Het lijkt op een goed begin om 100 dagen zonder afval te gaan leven! De eerste stappen zijn gezet.